2013. március 30., szombat

Húsvéti kekszek


Már egy hete csak azon gondolkodtam, mit adjak a locsolóknak. Bevallom a tojást túl drágának találtam arra, hogy megfessem, aztán megrohadjon a polcokon. Végül eszembe jutott egy keksz, amit karácsonykor sütöttem Limara receptje volt természetesen. Na ezután napokig azon tűnődtem, hogy a kakaós vagy a vaníliás keksz legyen. A lényeg, hogy meglett a döntés: kakaós, mert azon jobban látszik a fehér díszítés. Nyúlszőrnek pedig kókuszreszeléket használtam. Volt itthon egy kevés és gondoltam elhasználom. :)

Tésztához:

300 gramm finomliszt
100 gramm porcukor (nekem kristálycukrom volt az is tökéletesen megteszi)
180 gramm hideg vaj
2 evőkanál holland kakaópor
1 tojás sárgája (a fehérjét tegyük el díszítéshez)
1-2 evőkanál tejszín
1 teáskanál sütőpor

Az egészet egy tálba rakom és gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrom. Legalább fél napra,de legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe teszem.
Amikor kiveszem, kettéveszem a tésztát,majd az egyik felét kb 2mm-re nyújtom.
 

Ebből szaggatom a formákat, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztatva (ne túl közel egymáshoz) előmelegített,180fokos sütőben kb 8-10 perc alatt kisütjük. Amíg a tészta el nem fogy ezt így folytatjuk. Nekem három és egy negyed nagy tepsi lett belőle.
A kekszek jól záródó fém dobozban kibírják egy hétig is,csak mi nem fogjuk kibírni, hogy ne együk meg.

Díszítéshez:
1 tojás fehérje
20 dkg porcukor

Ezeket alaposan összekeverjük robotgéppel,majd nyomózsákba vagy nylonzacskóba töltjük,aminek a végére nagyon apró lyukat vágunk. A többi már csak a fantáziánkon és a kitartásunkon múlik.
Jó étvágyat!:)