2013. március 20., szerda

Hokkaido zsemle (szerintem)


Ez az a recept, amin sokáig tűnődtem. Aztán egyszer belefogtam, és azóta nem bírok leállni. Szóval vigyázat, függőséghez vezet;) Nem titok, hogy ez valójában egy kalácsnak a receptje, amit praktikussági és egyszerűségi okokból zsemle formában készítek. Ezt az ötletet Tücsökbogár receptje ihlette, sőt a fél recept tőle, a másik fele Limarától származik. Az ő tapasztalataikat gyúrtam egybe és ebből lett a számomra tökéletes hokkaido zsemle receptje. Amúgy tipikusan az a recept, ami bizony időigényes, illetve türelem igényes. Ugyan amit dolgozni kell vele az összesen max 20 perc, de amennyit kel... Az elveszi a nap felét (minimum:) tehát türelem, de ígérem, hogy megéri. A legtökéletesebb kalács, amit valaha ettem.

Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt (azért kenyérliszt -BL80-, mert ettől lesz igazán hálós a szerkezete)
2,5 dkg élesztő
8 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor (ha nincs, helyettesítsük 2dkg cukorral, mert amúgy elmarad a jellegzetes kalácsos édeskés íz)
1 csipet só
1 db tojás
2 dl langyos tej
2 dl tejszín (ha véletlen a 180ml-es magyar tejszínt vesszük az is elég - ez esetben amúgy mindegy, hogy főző vagy habtejszín, de ez elengedhetetlen hozzávaló)

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, közepébe az összes hozzávalót. Alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk, ez tartson legalább 15 percig, hogy az élesztő munkába álljon. Lehetséges, hogy igényelni fog még egy kis lisztet,de ez 10dkg-nál nem lesz több. Amikor kész, fedjük le, ha van teteje az edénynek,akkor azzal, ha nincs akkor konyharuhával és szélvédett, langyos helyen hagyjuk 1,5 órát pihenni.
Ezután alaposan átgyúrjuk, majd újra pihentetjük 20 percig (így csinálja Tücsökbogár is - de valóban, ez a titka), majd ismét átgyúrjuk és 12 darabba vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és hagyjuk másfél órát pihenni. Az utolsó negyed órában 175fokra melegítjük elő a sütőt.

Amikor megkelt, majdnem összeér. Ekkor lekenjük tejjel, igen, sima tejjel, majd betesszük sülni, kb 20-25percre. Amikor szép piros, akkor van kész.

Mi még melegen szoktuk enni: Kornél és én leginkább csak önmagában tépkedjük - ezért praktikus a zsemle forma, Ricsi pedig a nutellára esküszik.

 De nagyon finom lekvárral megkenve is, illetve akárhogy, ahogyan a kalácsot szeretjük;) Nem fogyókúrás, de ezért megéri:
Jó étvágyat!!;)