Hobbi blogból lett szenvedély! Célom, hogy mindenki kedvet kapjon a házi készítésű finomságokhoz. Ahogy a receptek is mutatják legnagyobb szerelmem a sütés! cakeboszi@gmail.com
2013. március 28., csütörtök
Házi teljes kiörlésű tészta
Régóta szemeztem már a házi tészta készítéssel, egyszer neki is estem, de nem volt, csak nyújtófám, így kb vért izzadtam, mire kb millimérernyire nyújtottam. Persze,mikor kifőztem olyan volt mint egy mini tégla, úgyhogy gondoltam ez nem nekem való. Aztán fény derült egy kincsre: anyukáméknak van egy matuzsálemi korú tésztanyújtó gépük. Mint derült égből a villám, csak más...;) (ezt nem hagyhattam ki:))) Szóval felvillanyozódtam, elkértem. Két nappal azután, hogy hazahoztuk, neki kezdtem, mert másnapra krumplis tésztát terveztem. Nem tudtam, hogy kell állítani a nyújtás vastagságát, szóltam Ricsinek,hogy segítsen, aztán ki se tudtam onnan robbantani. Nem hogy én, hát még ő, nagyon durván rákapott az ízére. Hát egyelőre ez lett belőle...;)
Hozzávalók:
500 g teljes kiörlésű búzaliszt
2 tojás
Hideg víz
Az egészet egy tálba tesszük és folyamatosan annyi vizet teszünk hozzá,hogy jó kemény tésztát kapjunk. Ezt kicsit hűtőbe tesszük pihenni (kb fél óra). Ezután kinyújtjuk,majd négyzet alakúra vágjuk. Ha ki akarjuk szárítani, takarjuk le egy tiszta lepedővel vagy terítővel az asztalt, majd rakjuk ki úgy a tésztát, hogy ne nagyon érjenek össze a darabok. Nálunk ez így nézett ki:
Másnap reggel ha nem kell az egész, tegyük papírdobozba, ha az nincs akkor egy teljesen száraz műanyag dobozba tegyük úgy, hogy a tetejére konyharuhát teszünk (így nem penészedik be).
Én a feléből készítettem krumplis tésztát.
Hozzávalók:
300 g tészta(a fenti fele)
300 g hámozatlan krumpli
1 kis fej hagyma
2 evőkanàl olaj
Só, bors, pirospaprika, majoranna
A krumplit meghámozzuk,kockákra vágjuk, a tésztát kifőzzük. Literenként egy teáskanál sót tegyünk a tészta főzővizébe. A hagymát felkockázzuk, majd az olajon megdinszteljük. Rárakjuk az alaposan megmosott krumplit, majd megszórjuk egy teáskanál pirospaprikával. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje,sózzuk, borsozzuk és egy csipet majorannát is hozzárakunk.
Puhára főzzük a krumplit, ha kész összetörjük krumplinyomóval, majd belekeverjük az időközben kifőtt tésztát.
Nekünk ez az adag egyszeri ebédre volt elég - Ricsinek,Kornélnak és nekem.:)
Jó étvágyat!