Tésztához:
40 dkg finomliszt
10 dkg kenyérliszt (BL80)
2 teáskanál só
1 tojás
1 evőkanál olvasztott vaj (kb 2dkg)
Kb 3 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
3 db ujjnyi szelet főtt füstölt sonka
1 szál póréhagyma
4 nagyobb tojás
1 evőkanál reszelt torma
Tetejére:
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 evőkanál tej
1 tojás
A tésztához az élesztőt fél dl langyos tejben a cukorra elkeverve, egy evőkanál liszttel megszórva, felfuttatjuk. Kb 15 perc. Ezalatt a liszteket egy nagy tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk és a többi hozzávalót beleöntjük. Amikor felfutott az élesztő, az is mehet a mélyedésbe, majd kicsit lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Amikor kész, félretesszük egy órára pihenni (lefedve, szélvédett helyen).
Ezalatt megfőzzük, meghámozzuk, feldaraboljuk a tojásokat, felkockázzuk a sonkát és kis félkörökre vágjuk a hagymát.
Amikor megkelt a tészta, átgyúrjuk, majd három egyforma darabba vágjuk. A darabokat hosszúkásra nyújtjuk, majd külön-külön megtöltjük: az elsőt hagymával (picikét megsóztam), másodikat tojással (ezt is megsóztam picit), harmadikat pedig lekenjük tormával és arra szórjuk a sonka darabokat.
Amikor ez kész, feltekerjük őket, mint a beiglit. Picit meghengergetjük, hogy kb ugyanolyan hosszúak legyenek és szorosak is.
Ha megvan a végét összefogjuk majd megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben hagyjuk újra kelni, 45 percig.
Amikor megkelt, lekenjük a tejjel felvert tojással kétszer, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 180fokos (gázsütőn, közepes fokozat) sütőben, kb 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Nagyon finom, garantálom, friss meleg teával!
Jó étvágyat!