2013. március 12., kedd

Rugelach


Rugelach

A kedvenc receptes könyvemben már nagyon régen szemeztem ezzel a finomsággal. Az volt a bajom, hogy krémsajt kell bele,na de eljött az én időm, volt egy kis maradék dióm a hétvégi tortából, a Sparban meg a héten a Philadelphia krémsajt le van árazva. Kénytelen voltam neki esni. :)

Tésztához:
12 dkg jó minőségű krémsajt(pl Philadelphia)
12 dkg vaj
3 púpos evőkanál cukor
15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt (lehet sima, de mi próbálunk erre is odafigyelni)
Csipet só

A töltelékhez:
5 dkg barna cukor + 2 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
(Mazsola,aki szereti 5dkg,én utálom)
10 dkg durvára vágott dió
6 evőkanál baracklekvár

A kenéshez:
1 tojás
2 evőkanál tej
Fahéjjal kevert kristálycukor


A tészta elkészítéséhez a krémsajtot,a szobahőmérsékletű vajat és a cukrot összedolgozzuk. Hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet, és tésztává gyùrjuk. Cipót formálunk belőle, és fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve kettévágjuk, és alaposan belisztezett deszkán mindkét részből egy kb 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk.

A töltelékhez a cukrokat összekeverjük a fahéjjal, a megmosott, lecsepegtetett mazsolával és a durvára vágott dióval.
Az egyik kört megkenjük a baracklekvár felével, rászórjuk a töltelék felét, és enyhén belenyomkodjuk. 12 egyforma cikkre vágjuk, majd ezeket a széles végüktől kezdve kifli formájúra feltekerjük. (Nem probléma,ha a töltelék kilóg, úgy még finomabb lesz.) Ugyanígy járunk el a tészta és a töltelék másik felével.

A kifliket sütőpapírral fedett vagy vajazott-lisztezett tepsibe helyezzük. A tejet és tojást kikeverjük,majd ecsettel megkenjük vele a kifliket. Meghintjük őket a fahéjas kristálycukorral, és 180°C fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Jó étvágyat!:)