2013. március 22., péntek

Palócleves - ahogy Anyukám készíti


Mióta próbálunk spórolni, igyekszem minden hétre előre eltervezni, hogy mit fogok főzni. Így a hétvégi nagy bevásárlás alkalmával nem vásárolok össze-vissza,hanem valóban csak azt, ami kell. Ez beválni látszik, csakhogy a buktatója az, hogy nem kis fantázia szükséges hozzá. Hiszen próbálok legalább egy alkalommal főzelélet, egy alkalommal valami husisat és egy alkalommal valami tésztásat is csinálni. Szóval kifogyóban voltam az ötletekből,amikor Anyu mondott egyet: legyen palócleves. Jó,jó, gondoltam, de az nagyon finom és jó bonyolultnak tűnik. Úgyhogy előre féltem,főleg azért, mert ritkán használok a csirke,vagy pulykahusin kívül másfajtát. De nem volt mitől. Kevés munkával, nagyon finomat készítettem, ráadásul igencsak kiadós. Így másodiknak csak egy kis pizzás csigát készítettem. Úgyhogy hajrá, ha valami igazán finomat szeretnétek.

Hozzávalók:
30 dkg marha comb (mivel az pokoli drága én sertésből csináltam)
30 dkg zöldbab (nekem mirelit)
30 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
1kis pohár tejföl
Só, bors, pirospaprika, kis majoranna, babérlevél, őrölt kömény

A husit, a krumplit és a hagymát felkockázzuk. Kevés olajon a hagymát megdinszteljük és mehet rá a husi pirulni. Tulajdonképpen az eleje ugyanúgy indul, mint a pörkölt. Ha egy kicsit megpirítottuk a húst mehet rá a pirospaprika, aztán egy picit több víz, mint ami ellepi és a fűszerek. Így hagytam főni magában 45percig. (Ellenőrizzük azért a húst,már majdnem késznek kell lennie.)
Utána mehet bele a krumpli és a zöldbab és felengedjük vízzel úgy, hogy egy sűrűbb levest kapjunk. Ezzel főzzük, ha szükséges adunk hozzá még egy kis sót, borsot, és hagyjuk megpuhulni a zöldségeket.
Amikor puhára főttek a zöldségek és a hús is, akkor a tejfölhöz keverünk egy merőkanál levest, alaposan elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a levesbe, amivel felforraljuk, kb 2-3 percig főzzük és kész.
Jó étvágyat!:)