Mákos guba, ahogyan én szeretem:)
Fontos tudnivaló rólam, hogy a mákos guba gyerek korom óta a kedvenc ételem. Régebben mi csak egy nagy tálba daraboltuk a kiflit, leöntöttük vaníliás tejjel alaposan megszórtuk cukros mákkal és már neki is estünk. Kb két éve barátkoztam a vanília sodóval, de valahogy sosem ízlett azzal igazán. Aztán megcsináltam egy tojáshabos mákos pitét, akkor rájöttem, hogy a tojáshab és a mák a legjobb barátok,legalábbis az ízlelőbimbóim szerint. Akkor kezdtem foglalkozni a gondolattal, hogy talán a sütőben sült verzió sem lehet rossz. Találtam is egy receptet,ami vaníliás tejjel önti le a kifliket. De így kisütve, valahogy túl löttyös volt, aztán gondoltam egyet és kitaláltam, hogy majd csinálok hozzá vanília sodót. Engem lenyűgözött....;)
Hozzávalók:
5 db szikkadt kifli
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
Vanília krém:
1 liter tej
4 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje (es míg fő, addig a héja is)
Vagy 3 csomag bourbon vaníliás cukor (de akkor lehet egy evőkanállal kevesebb a cukor)
Habhoz:
4 tojás fehérje
2 evőkanál porcukor
A tepsit vagy jénait kivajazzuk. Felkarikázzuk a kifliket, kb egy ujjnyi vastagságúra. Kikeverjük a mákot a porcukorral. A sütőt begyújtjuk 180-200 fokra (gázsütőn a közepesnél eggyel nagyobb). A kiflikarikákat egy hatalmas tálba tesszük, megszórjuk a mákos cukor felével.
A tojássárgákat, a cukrokat, a lisztet, kevés tejjel csomómentesre keverjük egy fazékban,majd hozzáöntjük a maradék tejet, és folyamatos kevergetés mellett mártás sűrűségűre fözzük,ha kész akkor fokozatosan ráöntjük a kiflire (ráöntünk egy adagor, elkeverjük, megszórjuk még mákkal, megint leöntjük,megforgatjuk, addig csináljuk így, míg a mártásból és a mákból is már csak kb 2-3 evőkanálnyi marad - szemre dolgozzunk).
Ezután beletesszük a felét a jénaiba, megszórjuk a maradék mákkal, rátesszük a maradék gubát, majd a tetejére locsoljuk a maradék sodót.
Amikor kész mehet a sütőbe, amíg a tojáshab készül.
A habhoz felverjük a fehérjét majdnem kemény habbá,majd mehet bele a cukor kanalanként alaposan elkeverve. A végén addig keverjük, amíg a tálat megfordítva is kemény marad a hab, és nem mozdul. Ekkor kivesszük a sütőből a félig kész gubát, rátesszük a habot kanállal, vagy műanyag krémlapáttal. Jusson mindenhova.
Ezután visszatesszük, kb 5-10percig sütjük amíg szép aranybarna nem lesz a hab a tetején. Ha nincs kisgyerekünk vagy épp nincs ébren, akkor hagyjuk a sütő lenyitott ajtaján kihűlni.
Jó étvágyat!