2013. március 12., kedd

Gluténmentes születésnapi torta


Gluténmentes születésnapi torta

Ennek a tortának a piskótája nyáron került kipróbálásra, egy barátnőm, kiderült, hogy gluténérzékeny, de gondoltam nem lehet, hogy ne legyen olyan tortája, amiből két pofára falhat. Ahogyan az egy születésnaposhoz illik.
Aztán nemrég megcsörrent a telefonom, nagynéném megkért süssek neki gluténmentes tortát, mert bizony ő is gluténérzékeny. Hát gondolkodtam rajta egy egész napig, csiszolgattam fejemben az ötleteket, és végül egy elég intenzív ízű torta kerekedett belőle. Nem lesz a kedvemcem, de kétségtelenül kihagyhatatlan, ha az embernek le kell mondania a kedvenc péksüteményeiről.;)
Tésztához:
6 tojás
15 dkg cukor
5 dkg kakaópor (a Spar saját márkás holland kakaópora lisztmentes)

Töltelékhez:
1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor (a DrOetker premium pudingport használtam)
3 ek cukor
3 dl tej
3 dkg vaj
kb 4 ek meggylekvár (vagy valamilyen savanykás)
5 dkg darált dió

Díszítés:
4 dl habtejszín
1 cs zselatin
2 ek porcukor
5 dkg dió


Begyújtottam a sütőt 200 fokra, gázsütőm van, én az a középsőnél eggyel nagyobbra raktam. Egy kapcsos tortaforma (jelen esetben 22cm-es) alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát kivajaztam.
Szétválasztottam a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjéket a legmagasabb fokozaton elkezdtem kemény habbá verni, majd kb négy részletben hozzáadtam a cukrot, ezután a tojások sárgáját, majd a fokozatot lejjebb véve a kakaóport. Ezzel épp csak addig kevertem, amíg a kakaópor elvegyült a masszában. Ezután a formába öntöttem. Kb 30 perc alatt sütöttem készre. Tűpróbával ellenőriztem. Amikor kész lett, hűlni hagytam.
A krémhez a pudingport elkevertem a tejjel és a cukorral, majd addig főztem amíg be nem sűrűsödött. Ekkor levettem a tűzről és belekevertem kézi habverővel a vajat. Hagytam hűlni.
A kihűlt piskótát ketté vágtam, a belsejét megkentem meggy lekvárral, majd az egész kihűlt krémet rákentem. Erre szórtam a diót, majd ráraktam a piskóta másik felét.
A díszítéshez a hűtő hideg habtejszínt magas fokozaton habbá kezdtem verni. Amikor már majdnem kész, hozzáadtam a cukrot és a zselatin port. A tejszínhabnak egy titka van, a türelem. Kb tíz perc folyamatos egy irányba keverés után robotgéppel biztosan kemény habot kapunk, hogy ez így maradjon, ahhoz kell a zselatin.
Amikor a hab kész körbekenjük a piskótát vastagon habbal. Az oldalára a diót a kezünkkel fel`panírozzuk`, majd a tetejére körbe habzsák segítségével kis rózsákat ültetünk, középen egy kevés dióval meghintjük.
Jó étvágyat és kellemes ünneplést;)