2015. január 6., kedd

Sólet - nálunk

Kevés olyan főzelék van,amit tényleg szeretek. De a sólet olyan, amiből bármikor, bárhol,bármennyit meg tudok enni. Egyszerűen imádom. Nem is volt kérdés, hogy meg kell tanulnom. Persze mindig Anyukámé a legfinomabb. Bármennyire ugyanúgy készítem, soha nem lesz ugyanolyan íze. De legalább megközelíti.
A hagyományok szerint ez egy zsidó étel. Tehát kósernek kéne lennie. De mi nem eszerint a hit szerint élünk, így Anyu leegyszerűsítette és füstölt kacsacomb helyett bármilyen füstölt hússal is elkészíthetjük!

Hozzávalók:

500 g fehér bab (apróbb szemű)
1 fej hagyma
Füstölt hús (15-20 dkg) - ez lehet sertés husi is, kolbász is, sonka is, bármi,amit szeretünk
4 db tojás (plusz igény szerint még tehetünk bele)
Fűszerek: babérlevél, pirospaprika, só, bors

A főzés előtti este beáztatjuk a babot.

Előveszünk másnap egy magas falú tepsit. Lusta vagyok, úgyhogy én a felkockázott hagymát az olajon úgy pirítom,hogy a tepsit felrakom a tűzhelyre, alágyújtok, megdinsztelem a hagymát, rászórok egy púpos kiskanál pirospaprikát, lezárom a gázt. Beleszórom a leöblített babot, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy még egy ujjnyira a bab felé érjen a víz. Sózom, borsozom, beleszórok két babérlevelet. Nekem most kolbász volt itthon, illetve két szelet füstölt, nyers sonka, a kolbászt darabolva, a sonkát egészben tettem bele. Alaposan elkevertem az egészet. A legvégén a tetejét megszórtam egy púpos evőkanál liszttel. Befedtem fóliával és 200-220 fokon betoltam a sütőbe.
30 percig hagyjuk zavartalanul. Addig mossuk meg a tojásokat héjastul alaposan. Fél óra után nézzük meg, keverjük át, ha szükséges tegyünk hozzá vizet. Toljuk vissza 20 percig.
Akkor újra átkeverjük, megnézzük a babot. Ha már majdnem jó, akkor beletesszük a négy tojást héjastul, és fólia nélkül visszatoljuk 10 percig. Ezalatt megfőnek a tojások. Ha kész, kivesszük. A tojásokat megmossuk, meghámozzuk, majd egészben visszatesszük a sóletbe. Tálalhatjuk!
Jó étvágyat!