Hobbi blogból lett szenvedély! Célom, hogy mindenki kedvet kapjon a házi készítésű finomságokhoz. Ahogy a receptek is mutatják legnagyobb szerelmem a sütés! cakeboszi@gmail.com
2014. december 13., szombat
Viktória piskóta
Töredelmesen be kell vallanom,hogy rákattantam a TV Paprikára. Ha van kis időm biztos,hogy azt nézem. Ott van egy műsor. River Cottage-ben foznek es tanítják a városiakat természetes alapanyagokból főzni. Ott láttam ezt a piskótát. Lenyűgözött. Mégpedig nem a külseje,hanem az egyszerűsége. Ez egy olyan torta,amelyen nem divat a diszites,leggyakrabban lekvárral,vagy tejszínhabbal és friss gyümölccsel töltik. Két külön piskótát sütnek és azt teszik egymásra. Mennyei! Leggyakrabban csak simán lekvárral kenik az alsó piskóta tetejét,a felsőt pedig porcukorral megszórják. Tömény piskóta,nehéz krémek nem illenek hozzá!
Viktória piskóta hozzávalói:
3 db tojást mérjünk le, héjastul. Nekem a 3 db tojás 180 g volt az egyiknél,a másiknál 181 g. Annyi lisztet, vajat(itt én Vénusz margarint használtam,mert tejmentes volt a torta) és porcukrot mérjünk le,amekkora a tojások súlya (tehát én mindegyikből 180g-ot mértem ki). Remélem érthető. Leírom a példámat:
180 g tojás (ez a súly héjastul) - ezt érdemes korábban kivenni,mint ahogy nekikezdünk a kikeverésnek
180 g puha vaj
180 g liszt
180 g porcukor
Hacsak nem tejmentes tortát készítünk,akkor itt nagyon fontos,hogy vajat használjunk.
Begyújtjuk a sütőt 180 fokra.
A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk. Ha szép habos,egynemű,akkor egyenként elkeverjük benne a szobahömérsékletű tojásokat. Azokkal is alaposan kihabosítjuk egyenként. Ekkor részletekben hozzáadjuk a lisztet. Mindent jó alaposan elkeverünk robotgéppel. Ekkor egy 20-22 centis sütőpapíros, formába tesszük (elég,ha az alján van sütőpapír). Ez egy nagyon sűrű,nagyon masszív krémes tészta. Elegyengetjük a formában,majd betesszük sülni. Kb 25-30 percnél nézzük meg. Pontos sütési időt nem tudok mondani. Sütő függő. De nem szabad gyakran nyitogatni az,ajtót. Pirosabb legyen a teteje és tűpróbával ellenőrizzük.
Ezután hagyjuk kihűlni.
Krém:
25 dkg fagyasztott málna
2-3 dl víz
1 csomag vaníliás pudingpor
15-20 dkg cukor (ízlés szerint)
A málnát feltesszük egy lábasban főni a cukorral. Amikor a cukor már elolvadt hozzáadjuk a vizet. Puhulásig főzzük (nekem totál szétfőtt). A végén belekeverünk egy csomag pudingport. Ezzel felforraljuk,majd lezárjuk és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskótát megkenjük a kihűlt krém 2/3-ával. Majd ráhelyezzük a másik piskótát. Azt megkenjük a maradék krémmel,ha van, díszíthetjük pár szem málnával.
Jó étvágyat! :)