2015. január 16., péntek

Csavart pizzás rúd - teljes kiörlésű liszttel


Nagyon vágytam olyan péksütire, ami sós és ropogós. De nem akartam sajtos rudat,vagy ilyesmit. Így nagy nehezen hosszas merengés után a pizzás rúd mellett döntöttem. Sok receptet nézegettem, találtam egy szimpatikusat, de menet közben kiderült,hogy borzalmas. Így gyorsan javítottam és megfogadtam,hogy megosztom itt is. 

Hozzávalók:
15 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
15 dkg finomliszt
2 evőkanál olaj
1,5 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 teáskanál só
10 dkg puha vaj

Kenéshez:
1 tubus pizzakrém
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál olvasztott vaj

A tészta hozzávalóiból a vaj kivételével tésztát dagasztunk. Kb fél óra alatt lefedve duplájára kelesztjük. Ekkor téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a puha vaj felével. És ekkor meghajtogatjuk.

Szemre 3 részre osztjuk. Balról az 1/3-ad részét középre hajtjuk,majd jobbról a másik 1/3adot is középre hajtjuk. Ezután fentről is a tészta 1/3át középre hajtjuk,majd lentől is felfelé. Lesz egy szép nagy kupacunk. Letakarjuk konyharuhával. 15 percig kelesztjük. Majd újra kinyújtjuk és ugyanúgy, mint az előbb,a maradék vajjal megkenve meghajtogatjuk. (Szeretném hangsúlyozni,hogy nem vagyok sem cukrász, sem szakács ezért nem szakszerű a módszerem.)
Ekkor hagyjuk újabb 15 percig pihenni. Addig kikeverjük a tölteléket.

Amikor pihent a tészta téglalapra nyújtjuk, megkenjük a krémmel. Ha szeretnénk megszórhatjuk egy marék reszelt sajttal. (én megszórtam) kb két ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Egy csíkot megfogunk a két végén és ellentétes irányban megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egymástól kb két ujjnyi távolságra.

Ha este készítjük elő és reggel szeretnénk sütni, ennél a pontnál folpack-kal letakarjuk úgy,hogy ne legyen szoros. Reggel hideg sütőbe tesszük 220 fokra és kisütjük.

Ha azonnal sütnénk, akkor hagyjuk kelni kb 15 percig, majd hideg sütőbe tolva 220 fokon kisütjük. Addig vártam,míg vilagosbarna nem lett a külseje.
Jó étvágyat!!