Nem tudom ki,hogy van ezzel, de én rajongok a főzös műsorokért. Az egyik csatornán van egy olyan műsor, melynek specialitása, hogy minden fogás max 5 hozzávalóból készül. Lenyűgöző. Onnan lestem el a tökéletes habcsók receptjét. A mennyei ganache alapját. A legutóbbi pedig ez az általuk fasírtnak mondott (nálunk inkább húspogácsának mondanám) finomság. Annyira jól nézett ki a képernyőn, és a héten szerdára fasírtot terveztem, gondoltam megvalósítom.
Aki esetleg nem olvastam egy korábbi bejegyzésem, annak megsúgok egy klassz spórolós tippet: ha a hétvégi bevásárlás előtt megtervezzük előre a hétre mit akarunk főzni a különböző napokon ebédre, akkor céltudatosabban tudjuk megírni a listánkat és nem vásárolunk semmit feleslegesen! :)
Szóval visszatérve a fasírthoz, nagyon könnyű elkészíteni, és picit alakítva a recepten, még mindig egy egészséges ebéd ötlet.
Hozzávalók:
500g pulyka darálthús (lehetőleg combból)
1 fej vöröshagyma
3 kisebb vagy 2 normál gerezd fokhagyma
1 tojás
Fűszerek: 1 ek. petrezselyem, só, bors, pirospaprika, késhegynyi csípős paprika (elhagyható), 1 kávéskanál őrölt kömény
A kockára vágott hagymát egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, majd ha kész akkor a darált húshoz tesszük a többi hozzávalóval (a fokhagymát fokhagymanyomón préseljük át). Alaposan gyúrjuk össze a masszát, majd 8-9 nagyjából egyforma pogácsát formázzunk belőle, tegyük ezeket egy nagy tányérra és 1-2 órát pihentessük fóliával lefedve a hűtöben.
Amikor eleget állt, összeértek az ízek, akkor hevítsünk fel egy serpenyőt, amit vékonyan olajozzunk meg. Ha felforrósodott a serpenyő, közepes lángon/fokozaton süssük meg a pogácsák egyik felét a serpenyőben. Néha nyomkodjuk meg őket egy kiszedőlapáttal, hogy a felesleges zsiradék kifollyon. Amikor szépen megbarnult az egyik oldala, fordítsuk meg a pogácsát és süssük a másik oldalát is barnára (kb oldalanként 8-10 perc volt). Amikor kész azonnal tányérra is rakhatjuk. Jó étvágyat!
Most köretként répás rizst készítettem, illetve egy kis salátát (retekből, paprikából,paradicsomból, uborkából és lilahagymából). :)