Hobbi blogból lett szenvedély! Célom, hogy mindenki kedvet kapjon a házi készítésű finomságokhoz. Ahogy a receptek is mutatják legnagyobb szerelmem a sütés! cakeboszi@gmail.com
2014. január 7., kedd
Brownie - narancsos tejszínhabbal
Nagyon kívántam ma valami finomságot. Nem akartam nagy sütögetésbe kezdeni. Meg persze volt néhány dolog még az ünnepekröl,ami megmaradt, ezeket is szerettem volna felhasználni. De valami csokisra vágytam, valamire, ami édes, a férjem is imádná és én sem tudok bezabálni belőle. Felcsaptam a süteményeskönyvek királynőjét, ami számomra az etalon. Már említettem egyszer, ez a Nők Lapja Süteményeskönyv. Fantasztikus!! Van egy csupa csoki fejezet, egyből ott kezdtem. De sajnos nem találtam szájízemnek valót. Tovább lapozgattam kissé elkeseredetten, amikor is kinyílt az oldal a mascarponés brownie-nál. Csakhogy nincs itthon mascarpone. De kiderült,hogy minden más hozzávaló van. Ráadásul mascarpone helyett van tejszínhabom... Neki is álltam, és őszintén szólva annyira jól sikerült,hogy szívem szerint azonnal megosztottam volna a receptet némi kóstolóval. De mivel legkisebbem lázas, így épp csak elkészíteni volt időm, amíg aludt. De most újra alszik
.. ;)
Hozzávalók:
2 dl tej
20 dkg vaj
5 dkg kakaópor
25 dkg liszt
35 dkg (recept szerint is) barna cukor
1 csapott evőkanálnyi szódabikarbóna
5 dkg étcsokoládé durvára vágva
1 dl tejföl
2 tojás
10 dkg durvára vágott dió
1 narancs héja reszelve
A tetejére:
2 dl tejszín (vagy a recept szerinti 25 dkg mascarpone)
Habfixáló (1csomag)
2-3 evőkanál porcukor
A tejet, a vajat és a kakaóport egy lábasban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a felaprított csokoládétcsokoládét és diót egy tálban elkeverjük, hozzádjuk a felolvasztott vajas részt és végül belekeverjük a tejfölt, a tojást és a reszelt narancshéj felét.
A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy sütőpapírral alaposan kibélelt tepsiben (magas falú legyen - nekem egy közepes méretű tepsim van). 180 fokon addig sútjük, amíg felemelkedik (kb 15 perc), majd mérsékeljük a hőt 160 fokra és további 25-30 percig sütjük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk kihűlni.
(én beliszteztem a tetejét mikor kész lett és az egészet átfordítottam egy tálcára)
Amikor majdnem teljesen kihűlt egy keverőtálba öntöttem a hütőhideg tejszínt, belemértem a cukrot, a narancshéj másik felét, és félkemémy habbá vertem. Ekkor beleszórtam a habfixálót, amivel kemény habbá vertem. Nagyjából egyenletesen eloszlattam a süti tetején és kb 15-20 percre hűtőbe tettem.
Amikor kivettem én kockákra szeleteltem,de mindenki úgy tálalja,ahogy jól esik neki. A lényeg az,hogy leírhatatlanul finom. És kb két kocka után elég is. Annyira puha, és omlós, hogy ilyen csokis sütit még soha nem ettem. Díszítésnek enyhén meg lehet hinteni kakaóporral vagy csokiforgáccsal. Jó étvágyat kívánok!