2014. január 12., vasárnap

Aszalt áfonyás-túrós csigák

Tegnap voltunk a Sparban a heti bevásárlást intéztük. Kitaláltuk az  ünnepek alatt, hogy a kicsit gumicukros-csokis mániás gyerekünket visszaneveljük valami egészségesebb irányba. Vettünk aszalt sárgabarackot, azt adjuk neki gumicukorként. :) Akkor szólt Ricsi,hogy az aszalt áfonya most csak 160 Ft. Vettem is belőle, mert ma maradék az ebédünk, gulyásleves és lencseleves, de ezekhez jól passzol valami kelt tészta. Úgyhogy gondoltam veszek hozzá túrót, aztán majd meglátom mi legyen. Keresőbe beírtam a két hozzávalót, de nem sok mindent dobott ki. Aztán sokadik keresgélésre eljutottam Jadehoz. Ott találtam meg a tészta receptjét, illetve az ő krémsajtos receptjét alakítottam át az én kedvemre. Próbáljátok ki, megéri. Mennyei!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg BL 80-as liszt vagy finomliszt
7 dkg cukor
1/2 teáskanál só
4 dkg élesztő
1 egészt tojás
1 tojás sárgája
2 evőkanál olaj
2-2,5 dl langyos tej

Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg túró
6 evőkanál porcukor
4-5 evőkanál tejföl (attól függ, mennyire száraz a túró, mert a lényeg, hogy krémes és kenhető legyen a töltelék)
1 csomag vaníliás cukor vagy fél rúd vanília kikapart belseje
5 dkg aszalt vörös áfonya

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk egy puha tésztát, majd lefedve egy órán át pihentessük.
Addig készítsük el a tölteléket: az áfonya kivételével a hozzávalókból botmixer vagy robotgép segítségével jól kenhető krémet keverünk.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, kb 1-1,5 centi vastagságúra nyújtjuk, majd megkenjük a túrós töltelékkel. Ekkor rászórjuk az,áfonyát. Én csak az egyik felét szórtam be, hogy a gyerekeknek legyen sima túrós is. Feltekertem az egészet szorosan, de óvatosan, majd kb 2 centis darabokat vágtam a tekercsből. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket, jó távol egymástól. Folpackkal takartam le, de csak épp ráterítettem (nem kell szorosan),  majd újabb egy órát kelesztettem.
Előmelegített 180fokos sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem lesz túl édes, így én még leszórtam fahéjas porcukorral és ez adott neki egy nagyon kellemes plusz ízt.
Jó étvágyat hozzá!