2013. december 4., szerda

Rákóczi-túrós


Tavaly nyáron kaptam névnapomra egy süteményes könyvet. Nők Lapja Konyha 100 legjobb sütije a címe. Nagyjából a felét már megsütöttem különböző alkalmakra. Most sem történt másként. Nővéremnek szerettem volna valami apróságot, születésnapjára. Gondoltam sütök egy tepsi Rákóczi-túróst, aztán vágok belőle  egy körformát és így olyan lesz,mint egy torta. Nos...így sikerült... :)

Hozzávalók:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 egész tojás

Töltelékhez:
50 dkg túró
1 egész tojás
2 ek. búzadara
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint mazsola (én kihagytam)

A tetejére:
4 tojásfehérje
16 dkg kristálycukor
30-35 dkg baracklekvár (nekem ez saját készítésű volt)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra,gázsütőn közepes fokozatra.

A tésztával kezdjük: a lisztet a porcukorral együtt elmorzsoljuk a vajjal. A tojást hozzáadva tésztává gyúrjuk,majd lisztezett felületen tepsi napgyságúra nyújtjuk (nekem egy kozepes méretű zománcozott 6000éves tepsim van,abban készítettem). A tésztát tepsibe rakjuk,majd alaposan megszúrkáljuk villával, sütőbe toljuk és világosbarnára sütjük.

Ezután jön a töltelék. Amíg sül és langyosra hűl(ha kivettük, ne kapcsoljuk ki a sütőt), elkészítjük: a hozzávalókat egy tálban alaposan összekeverjük. Amikor az alap kihűlt, vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd ráhalmozzuk a túrós masszát és elegyengetjük. Visszatesszük a sütőbe további 5-8 percre (nekem kellett a 8). Egyszerű elősütést végzünk ezzel a művelettel.

Amíg készül (és akkor most eltérnék a garantált siker érdekében az eredeti recepttől) elkészítjük a habot: a tojásfehérjével elkevert cukrot vízgőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor fel nem olvad. Ezt egyszerűen kanállal vagy villával végezzük. Tényleg az a fontos, hogy elolvadjon a cukor. Ne főzzük! Amikor a cukor elolvadt, keverőtálba öntjük és 10 percig folyamatosan keverjük robotgéppel (fontos,hogy minimum 10 percig, így tartja majd az alakját a hab). Amikor kész (ha van nyomozsákba) egy egyszerű uzsonnás zacskóba töltjük, melynek egyik sarkát kb 1-1,5 centi szélesen kivágjuk. Ezzel a házi habzsákkal csíkokat húzunk, berácsozzuk a túrós töltelék tetejét. Amikor készen vannak a rácsok, kiskanál segítségével a rácsok közötti részbe baracklekvárt csepegtetünk (kitöltse az üres részt). A lángot kisebbre vesszük, a hőmérsékletet mérsékeljük a sütőben kb 160 fokra. Ezen a hőmérsékleten sütjük kb 8-10 percig, míg a hab aranybarna lesz.

Jó étvágyat!