Hogy miért kapta ezt a nevet? Mert Mamabarát, hiszen nincs sok meló vele, egy óra alatt kész az egész, ezalatt pedig igazából csak oda kell tenni, aztán rotyogni hagyni. Baba-barát, mert nem kell nagy darabokat vagdosni, hanem szépen összeáll, de közben teljesen puha, amitől könnyű kanalazni. Semmilyen tejtermék, vagy egyéb tejszármazék nincs benne, így korán lehet vele kisebb változtatásokkal kísérletezni. Bátran variáljuk. Nem néz ki bíztatóan, de annál finomabb - mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a húst kerülő kicsi fiam úgy tömte magába, mintha kötelező lenne. :)
Hozzávalók:
2 bögre rizs
4 bögre víz
1 ek. Olaj
Só, bors
50 dkg darált hús (nálam pulyka, mi azt szeretjük a legjobban - meg a marha darált husit, de azt aranyárban mérik)
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
2 dl víz
Só, bors, édes pirospaprika és majoranna (én egy kevés oregánót is tettem hozzá, de ki hogy szereti)
A hagymákat, és a répát kis kockákra vágjuk. Kevés olívaolajon megdinszteltem előbb a hagymát, majd rá a fokhagymát és a répát egyszerre,
picit megpirítottam, majd rádobtam a darált husit, amit szintén megpirítottam, rá két teáskanál pirospaprika, ízlés szerint a fűszerek, majd a víz, lefedjük, és forrás után alacsony lángon pároljuk.
Amíg párolódik, egy evőkanál olívaolajon fehéredésig pirítjuk a rizst folyamatos kevergetés mellett. Ha már zömében fehér, akkor felöntjük a négy bögre vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve, alacsony lángon főzzük. A lényeg, hogy gyakran kevergessük.
Kb fél óra alatt, mind a kettő puhára párolódik, ekkor összekeverjük őket (mindegy melyiket melyikhez), megrottyantjuk (2-3 percig összefözzük), majd lezárjuk a gázt és hagyjuk fedő alatt összepuhulni, összeérni az ízeket.
Jó étvágyat!