2013. november 13., szerda

Csokis-vaníliás ekler fánk




Szüleim vettek 30 db tojást 600 forintért, annyi volt,hogy közeli lejáratúak voltak. Emiatt az utóbbi napokban sokat sütiztünk: hétfőn piskóta csokiöntettel,kedden sütőben sült mákos guba és ma a maradékra ekler fánk. Szeretem az ekler fánkot,de az égetett tésztával még csak most barátkozunk. Egész eredményesnek bizonyul.

Hozzávalók a tésztához:
1,25 dl tej
1,25 dl víz
nagy csipet só
1,5 dkg cukor
11 dkg vaj
15 dkg liszt
5-6 tojás (ha kisebb méretű,akkor kell belőle 6)

Hozzávalók a csokis krémhez:
4 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás sárgája
4 evőkanál cukor

Hozzávalók a vaníliás krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál lisz
2 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor, vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja

Ami még kell a krémekhez:
2 dl habtejszín

Tetejére:
5 dkg étcsoki
1 evőkanál vaj(!)

A tésztához a liszten és a tojáson kívül minden hozzávalót edénybe teszünk,majd a vaj olvadásáig közepes lángon főzzük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra eközben. Amikor a vaj is felolvadt,akkor a lisztet belekeverjük a folyadékba. Amikor már elvált a tészta az edény falától, akkor vegyük le a tűzről és tegyük egy keverőtálba. Robotgép segítségével elkezdjük keverni ezáltal hűteni a masszát, majd kb 3-4 perc keverés után egyenként, alaposan belekeverve hozzáadjuk a tojásokat. Amikor simára kevertük, sütőpapírral bélelt tepsire kanállal halmokat rakunk, vagy habzsákból(amit készíthetünk sima uzsis zacskóból) nyomjunk 8-10 centi hosszú csíkokat, vagy gömb formákat. Vizes ujjunkkal simítsuk el a tetejét a halmoknak majd mehet a sütőbe eleinte 8-12 percre, majd mikor szépen feljött a tészta, mérsékeljük a hőmérsékletet 170-180 fokra, és további 6-10 percig sütjük (sütő válogatja, figyeljük a tésztánkat). Amikor kész, félretesszük.

A krémhez a tejen kívül minden hozzávalót edénybe mérünk, majd kevés tej hozzáadásával, kézi habverővel csomómentesre keverjük. Ezután mehet bele a többi tej, majd közepes lángon folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Így járunk el mindkét krém esetében, majd tegyük félre, míg teljesen kihűl. Ezalatt habbá verjük a tejszínt robotgép segítségével. Amikor a krémek kihűltek a tejszínt elfelezzük és a felét az egyik, másik felét a másik krémmel elkeverjük. Kicsit habosabb krémet kapunk.

Ha kihűlt a tészta, akkor olvasszuk meg a csokit a vajjal, majd egy kenőtoll segítségével kenjük meg a tetejüket vele.

Ha megszilárdult a csoki a tetején, vágjuk félbe a tésztákat. Kiskanál segítségével alulra a csokis, majd arra a vaníliás krémet halmozzuk. Óvatosan a mennyiséggel, pikkpakk hajlamos szétfolyni. Majd a krém tetejére illesszük a tészta tetejét.
Fogyaszthatjuk azonnal, de hűtőbe téve egy-két óra alatt kicsit megszilárdul a krém.
Jó étvágyat hozzá!