Múlt héten párom kapott egy rekesz almát a főnökétől. Kornél imádja az almát, no de nem ennyire... SajnosLucának fáj tőle a hasa, így elkezdtem gondolkodni alternatív felhasználási módokon. Egyik ilyen lett az almabefőtt (nem titkolt szándékom az,hogy megkóstoltatom így az almát Lucával). A másik ilyen az almás pite. El kezdtem keresgélni,és nagyon hamar ráleltem a tökéletes pitére Pistuc receptje alapján. mivel kicsit zavaros a recept leírása,ezért itt összegzem Nektek. De ha egy jót szeretne nevetni valaki,vagy alaposabb képeket látni, akkor minde nképpen olvassa el a fent említett bejegyzést.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt (ha nincs,jó a sima is)
14 dkg porcukor
14 dkg vaj
1 egész tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
2 kg alma (hámozás,tisztítás előtt mérve)
3 teáskanál fahéj
12 dkg nádcukor (ha nincs lehet fehér cukor)
1 csomag vaníliás cukor (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
További hozzávalók:
3-4 ek. zsemlemorzsa
3-4 ek. darált dió
1 tojás a kenéshez
A tésztával kezdjük: elmorzsoljuk a vajat a kétféle liszttel és a porcukorral. Majd beleütjük az egész tojást és előbb egy kanál tejföllel,vagy ha nem áll össze akkor adjunk hozzá még egy kanál tejfölt.Kissé ragacsos tésztát kell kapnunk, amit folpackba csomagolunk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ezután míg kel a tészta elkészíthetjük a tölteléket. Az almát kimérjük, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd kinyomkodjuk belőle a levét. Ezt a munka után elfogyaszthatjuk! Miután kinyomkodtuk, a töltelék többi hozzávalójával elkeverjük. Ismét ereszt majd egy kis levetm, de az már maradhat rajta.
Amikor a tészta nyújthatóvá szilárdult, béleljük ki sütőpapírral a tepsit (nekem kb 25x35os), úgy, hogy az oldalára is felérjen a papír. Majd a sütőpapírt és a nyújtófát belisztezve kinyújtjuk a tészta 4-5 dekával több, mint felét. Amikor kész berajuk as tepsibe úgy, hogy az oldalára is felérjen a tészta. Megszórjuk az alapot a morzsával és a dióval, majd ráhalmozzuk az almát kisebb kupacokban, majd villával egyenletesre simítjuk a tölteléket.
Amikor ez kész a tészta maradékát is kinyújtjuk, majd beborítjuk vele a tölteléket. Elegyengetjük a szélén és mindenhol a tésztát, majd lekenjük egy felvert tojással, végül megszurkáljuk. Nekem a gázsütőm közepes fokozatán elég volt neki 30 perc. Amúgy kjb 190 fokon ír 40 percet. Amikor kihűlt szeletelhetjük is. Jó étvágyat!