2013. november 18., hétfő

Aranygaluska - nálam



2009 október 1-én költöztünk ide,akkor az elsők között volt ez a sütemény, amit megsütöttem. Kornél születése előtt gyakran készítettem, utána is néhány hónapig, aztán elvitt a kelt tészták szele. Belekezdtem kísérletezni, és a feledés homályába merült. Nemrég említettem, hogy kaptunk egy nagy adag diót olcsón. Nos, meg is lett az indok arra, hogy leporoljam a régi receptet. Fontos, tudni, hogy a tészta elkészítését anyukámtól tanultam.

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 tojás sárgája
2 dkg élesztő
5 dkg cukor
Csipet só

Hozzávalók a rétegezéshez:
Kapcsos tortaforma (23 cm)
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a vanília sodóhoz:
1 l tej
3 tojás sárgája
4 ek. cukor
2 csomag vaníliás cukor vagy egy rúd vanília kikapart magja
3 ek. liszt

Kezdjük a tésztával: mérjük ki egy nagy tálba a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, majd a tejet meglangyosítjuk. 2 dl tejet és az összes többi hozzávalót a mélyedésbe öntjük, majd elkezdjük dagasztani. Ha kell a maradék 1 dl tejet is hozzáadhatjuk (nekem nem kellett). Rugalmas tésztát kell kapnunk, mely szépen elválik a tál falától. Letakarjuk, vagy lefedjük és szélvédett helyen kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészíthetjük a rétegezéshez szükséges hozzávalókat. A formát vajazzuk ki, majd liszt helyett dióval is szórjuk meg a forma belsejét (úgy, ahogyan a liszttel tennénk). A darált diót a porcukorral keverjük el, majd a vajat olvasszuk fel.

Amíg kel a tészta belefér a sodó elkészítése is. Abba az edénybe,amelyben szándékozzuk megfőzni a sodót, mérjük ki a hozzávalókat a tej kivételével. Mikor mindent beletettünk egy kevés tej hozzáadásával (max 2 dl) csomómentes masszát keverjünk habverővel. Amikor ez kész, akkor öntjük fel a maradék tejjel folyamatos kevergetés mellett. Rárakjuk a tűzre, ahol közepes lángon folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd a lángot kicsit lejjebb véve sűrűsödésig keverjük. Ha kész félretesszük hűlni és néha megkeverjük, hogy ne varradodjon be a teteje.

Amikor megkelt a tészta, kicsit átgyúrjuk majd kb fél cm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán. Pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával kisebb köröket szúrunk ki belőle, majd egy rétegben lerakjuk a tepsi aljára. Nem szükséges túl szorosan tenni őket. Amikor tele lett az első sor, akkor kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg bátran cukrozott dióval. Ugyanígy folytatjuk, míg el nem fogy a tészta. Amikor kész a tetejét is megszórjuk dióval (nekem a legtetejére nem maradt). Konyharuhával letakarva kb 30percig kelesztjük.

Amíg kel a tészta kb 170fokra, gázsütön a közepesnél eggyel kisebb fokozatra (nekem 8fokozatos) állítjuk a sütőt, előmelegítjük.
Amikor megkelt a tészta a sütöbe tesszük és kb 20-30 percig sütjük (lehet hogy tovább is), lényeg hogy a teteje szép aranybarna legyen.
Jó étvágyat hozzá!