2013. augusztus 18., vasárnap

Barackdzsemmel töltött, kakaós muffin - tejmentesen, nádcukorral


Ma egy olyan sütemény receptjét hoztam, amit napok óta sütök, majdnem minden nap, mert szerintem ez a legegyszerűbb, legolcsóbb süti a világon, amit a legtöbbféleképpen lehet variálni. Egy baj volt, hogy mindig elfelejtettem fotózni. Most is siettem, a minőség ismét nem a legjobb. De azt hiszem, most nem is ez a lényeg.
Az eredeti recept tejjel van, azonban nagyon híján voltam az alapanyagoknak, vásárolni sem tudtam, így született meg a tejmentes verzió. A nádcukor pedig még hónap elején került a konyhámba, egy kiló. Nem sok cukor fogy (hála istennek), és a xilit megfizethetetlen, de szeretnénk kicsit egészségesebben bűnözni. Hó elején meg ugye mindig úgy érzi az ember, hogy bármit megtehet. :)
Egyébként gyorsaságának köszönhetően lustább napokon, ha nincs reggelinek való, nyugodtan megsüthetjük ahelyett, hogy kiszaladunk zsömléért (pláne, mire az ember két gyerekkel eljut).

Hozzávalók:

2,5 dl víz (akinek nem fontos, hogy tejmentes legyen, helyettesítse tejjel)
0,8 dl olaj
1 egész tojás
11 dkg nádcukor (ha sima cukor 12,5 dkg legyen)
23 dkg liszt (amennyiben kakaó nélkül szeretnénk, tegyünk bele 25 dkg lisztet)
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna

Töltelék:
12 púpos mokkáskanál dzsem

A sütőt gyújtsuk be. Gázsütőn közepes fokozat, villanysütőn 180fokra állítsuk. Tegyünk muffin papírokat a formába.
Egy nagy tálban keverjük el a vizet, az olajjal és a tojással. Mérjük bele a lisztet, a cukrot, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát (egy szóval minden mást).   Gyors mozdulatokkal (ha van kézi habverővel) összekeverjük. Ezután minden kosárkába halmozunk egy evőkanál tésztát. A közepére púpozzuk a dzsemet, majd óvatosan a tetejérehalmozunk egy újabb evőkanál tésztát. Pontosan 12 muffinra elég az adag.
Kb 20 percig sütjük és tűpróbával ellenőrizzük.
Jó étvágyat!