Nagy nagy mumus volt ez a torta. Hadilábon állok a habcsókkal. Az is olyan édesség, hogy csak akkor eszem, ha nagyon megkívánom. És nagyon kell kívánnom ahhoz, hogy aztán bele is vágjak az elkészítésbe. Kb három hónapja láttam egy TV műsorban, amikor egy volt modell, aki most már cukrász elkészítette. Akkor gondoltam, nahát, ha neki megy...nekem is menne...;D elnézést a modell barátnőimtől! Aztán látta, Nigella Lawson műsorát. Az volt az a pont, amikor a fejemre csaptam, hogy nahát ez pofon egyszerű. Tegnap este végül meg is kerestem egy receptet. A mindmegette.hu-n találtam, azt írja Nigella receptje. Hááát.... Megcsináltam a habcsók alapot...vagyis csináltam volna...két óra sütés után se volt több, mint egy barna ecetízű nyúlós ragacsmassza... Ki kellett dobnom végül... Begurultam, és beírtam google-be Nigella nevét, és a pavlovát, megnéztem angolul a műsort, aztán kerestem egy olyan magyar receptet, ami a legjobban hasonlított hozzá. Utólagos köszönet érte az A'la Carte blog szerzőjének.
Hozzávalók:
Habcsókhoz:
4 hűtőhideg tojásfehérje
Csipet só
25 dkg cukor (ennyi kell és kész, a másik receptben kevesebb volt olyan is lett... A habcsók a sok cukortól is habcsók)
2 teáskanál keményítő
1 kis citrom leve
Krémhez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 bourbon vaníliás cukor
1 teáskanál liszt
1 evőkanál víz
1 evőkanál tej
10 dkg vaj
Tetejére:
40-50 dkg magozott meggy (lehet más savanyù gyümölcs is)
2 evőkanál cukor
Fél mokkáskanál fahéj
Pár csepp rum aroma
1 teáskanál keményítő
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kibélelek sütőpapírral egy tepsit, amin körberajzolok egy kb 20centis átmérőjű tányért. A fehérjét a sóval elkezdem habbá verni. Mikor csak laza hab, akkor részletekben beletesszük a cukrot. Folyamatosan magas fokozaton keverve végül a citrom leve is mehet bele. Addig keverjük, míg a tálból nem folyik ki, de nem lesz még kő kemény hab. Ekkor kivesszük a robotgépet a tálból, majd egy spatula segítségével belekeverjük a keményítőt. Majd spatulával a kör alakra halmozzuk a tepsibe. Nem kell hogy túl szép legyen. Picit eligazítjuk. Arra ügyeljünk, hogy a térfogata kissé nőni fog. Kb 150 fokra vesszük vissza a hőmérsékletet, majd 40 percig sütjük. A külseje ekkor ropogós lesz, belül pedig pillecukor szerű. Ekkor még 30 percig hagyjuk a zárt sütőben hűlni. Amíg sül az alap elkészítjük a krémet.
A négy tojás sárgáját a cukrokkal, a vízzel,tejjel,liszttel alaposan elkeverjük,majd vízgőz fölött folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni (közben gyakran kevergessük meg). Amíg hül a sárgájás krém, a vajat kihabosítjuk robotgéppel, majd a kihűlt sárgájás vaníliakrémet belekeverjük, és alaposan felhabosítjuk. Amíg nincs rá szükség hűtőbe tesszük. Ha egy kicsit masszívabb, mikor kivesszük a hűtőből, akkor nyugodtan kihabosíthatjuk újra.
A szirupos meggyhez a hozzávalókat egy edénybe tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ha kész, hagyjuk hűlni (nem fontos sziruppal elkeverni a gyümölcsöt, de én a meggyet magában nem szeretem, nekem muszáj volt feldobni).
Amikor minden lehűlt, akkor a torta alapját felfordítva tegyük tányérra. Halmozzuk rá és nagyjából egyengessük el a vaníliás krémet, majd arra halmozzuk a szirupos meggyet. És tálalhatunk is...ronda...de nagyon bűnösen finom!!