Múlthéten két alkalommal is készítettem aranygaluskát. Aki csinált már,az tudja,hogy rengeteg fehérje marad ki belőle. Hétvégén felhasználtam egy ételhez egy keveset belőle,de még mindig maradt. Dió is maradt egy kevés, így tudtam,hogy bár alig van valami itthon, ebből én bizony Pavlovát fogok csinálni. :)
Hab alaphoz:
5 hütőhideg tojásfehérje
15 dkg cukor
1 evőkanál keményítő
1 teáskanál ecet
Csipet só
A sütőt gyújtsuk be 180 fokra. Egy sütőpapíron egy 22-24 centis karikat rajzoljunk, ezt tegyük egy tepsire.
A hozzávalókat mind egy-egy tálba mérjük ki, és készítsük a fehérjés tál mellé.
A fehérjéket kezdjük el felverni. Először lassú fokozaton keverjük habosra, ekkor emelhetjük a fokozatot és kanalanként rakjuk hozzá a sót,majd a cukrot. Mindegyik kanállal jó alaposan elkeverjük a habot. Ha jó kemény és egyenletes,akkor csurgassuk bele az ecetet. Ha elkevertük, vegyük lejjebb a robotgépet és szórjuk bele a keményítőt. Ezzel elkeverjük a habot de már nem sokáig. Masszív, fényes habot kell készétenünk. Ezt egy hablapát segítségévelsegítségével a sütőpapírra rajzolt körbe halmozzuk. Nagyjából elegyengetjük kör alakúra. Betesszük a sütőbe. Ekkor rögtön visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. Pontosan 1 óra 15 perc múlva lekapcsoljuk a sütőt és kicsit lenyitjuk az ajtajàt,így hagyjuk a sütöben kihűlni a habot.
Krém:
3,5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg darált dió
5 dkg vaj/margarin
A tejből a cukorral és a pudingporral pudingot főzünk. Ha besűrűsödött egy lapos tányéron elegyengetjük így hagyjuk kihűlni.
Addig egy keverőtálba mérjük a diót és a vajat. Ha kihűlt a puding hozzá kanalazzuk a vajas dióhoz és robotgéppel egynemű habot keverünk belőle.
Ezt ráhalmozzuk a tányárra rakott,kihűlt hab alapra. És nagyjából elegyengetjük.
Tetejére:
1 mandarin
1 narancs
1 evőkanál dió
A gyümölcsöket kisebb kockákra vágjuk. Majd ahogy sikerül,úgy szórjuk a vaníliás krém tetejére. Végül ezt is megszórjuk egy kanálnyi dióval.
Jó étvágyat!