2014. május 12., hétfő

Túrós kuglóf


Ismét felütöttem a Bibliám (A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye), na persze nem most,hanem még húsvétkor. Fáradtan konstatáltam,hogy semmi olyan nincs benne, ami hamar megvan és pont 250g túró kell bele, mint amennyi nekem megmaradt. Aztán mégis ráleltem hosszas lapozás után, ugyan félve,mert a képe alapján (ami a könyvben van illusztrációként) elég rágósnak tűnt. De a végeredmény, messze meghaladja a közölt fotót. Ismét úgy írom,ahogy én csináltam, de lehet fehérliszttel, fehér cukorral is.

Hozzávalók 1 nagyobb formához:

25 dkg vaj (!!!)
25 dkg túró
25 dkg tk liszt
10 dkg xilit + 5 dkg barna cukor (vagy 15dkg barna cukor)
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
Csipet só
Ízlés szerint mazsola (én nem raktam bele,mert fúj...:D )

A túrót villával áttörjük, a lisztet elkeverjük a sütőporral és a citromhéjjal. A puha vajat felhabosítjuk a cukrokkal, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet. (ha van mazsola vízbe áztatás után belekeverjük) Ezt a részt én már fakanállal fejeztem be. 200 fokra előmelegített sütőben, a recept szerint 35 percig (nekem volt az 45 is) sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt porcukrot hinthetünk rá (vagy édesítőt).
Jó étvágyat!