2013. szeptember 27., péntek

Fahéjas muffin, habbal - tejmentesen


Nagyon vágytam egy fahéjas finomságra. Talán a hirtelen beköszöntött, hűvös ősz, talán az, hogy régen ettem fahéjas édességet, nem tudom. A lényeg, hogy a minap újra a konyhapulthoz álltam. A másik, amit régen szerettem volna megmutatni az az, hogy hogyan készül a tökéletes habcsók alapja. Ez van ugyanis a muffinok tetején is. Kívül ropogós, belül puha és olvad az ember szájában.... Imádom, bár nagyon nem diétás. De ez ilyenkor nagyon nem zavar!!

Hozzávalók a muffinhoz:
2,5 dl víz(ha nem fontos,akkor mehet bele tej is a víz helyett)
1 dl olaj
12,5 dkg cukor (nád vagy sima, mindegy)
1 tojás
25 dkg liszt
1/2 tk. fahéj
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna

Tojáshabhoz:
Amennyi a tojásfehérje grammra, annak a másfélszeresére van szükség cukorból.
Nekem 62 g fehérjém volt most,
ahhoz adtam 93 g cukrot.

Begyújtom a sütőt 180 fokra, gázsütőn közepes fokozatra. A vízet az olajat,a cukorral és a tojással alaposan elkeverem. Ezután beleteszem a lisztet,sütőport, szódabikarbónàt,fahéjat és alaposan elkeverem.
Kibélelem a muffinformát kis sütőpapír kosárkákkal és belerakom a masszát. Ez pont 12 db-ra elegendő. Sütőbe teszem és 15-20 perc alatt készre sütöm. Tű, vagy fogpiszkáló segítségével ellenőrizzük ragad-e még a közepe.

Amíg sül a süti, elkészítjük a habot:
A tojás fehérjét és a cukrot elkeverjük, majd vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett addig hevítjük,amíg a cukor fel nem olvad. Ezt kanállal, vagy villával ellenőrizzük.

Amiután felolvadt (keverőtálba öntjük,ha szükséges), magas fokozaton robotgéppel kemény habbá verjük.
Én ezt úgy szoktam elérni, hogy beállítom a konyhai órát, de lehet stoppert bármit, és 10 percen át keverem. Míg egy kő kemény fényes habot nem kapok.
Amikor kész a muffin, még forrón egy másik tepsire vagy fém tálcára sorakoztatjuk (én az utóbbit szoktam). Majd habzsák vagy kanál segítségével a muffinok tetejére halmozzuk a habot. Én kb két evőkanálnyit szoktam rátenni. Majd a frissen lekapcsolt sütőbe teszem tálcával/tepsivel együtt, és hagyjuk kihűlni a csukott ajtajú még forró sütőben. Ilyenkor lehet menni altatni a gyerekeket vagy ilyesmi, mert legalább fél órát várni kell vele. Én 11kor szoktam elkezdeni az egészet, és amikor habbal a sütőbe teszem, akkor ebédeltetem meg a kicsiket, majd elaltatom őket, így sokszor másfél órán át szárad a hab a sütőben. Aminek köszönhetően lesz olyan tökéletes.
 És íme a néhány falatnyi mennyország:
Jó bűnözést kívánok! ;)