Hobbi blogból lett szenvedély! Célom, hogy mindenki kedvet kapjon a házi készítésű finomságokhoz. Ahogy a receptek is mutatják legnagyobb szerelmem a sütés! cakeboszi@gmail.com
2013. július 30., kedd
Túrós-mascarpones torta - sütés nélkül
Túl vagyunk egy szülinapi bulin. Az első, amin két gyerekkel voltam. Igazából 12 éve ismerem barátnőmet és bevallom ezalatt az idő alatt kilőttem bizony minden ajándék ötletet. Így már nem maradt más, mint az, hogy bevállaltam két tortát. Őszinte leszek: ennek a két tortának az elkészítése nagyon feldobott.
Ezt a tortát én ötlöttem ki. Sokat merengtem, hogyan lehetne igazán finom, végül aztán azt hiszem egész jó lett. Tudtam, hogy valami hűsítőt szeretnék és olyat, amihez ebben a hőmérsékletben nem kell a sütő. Hát ez lett belőle.
Alaphoz:
15 dkg keksz (én egyszerű Albert kekszet használtam)
10 dkg vaj
A krémhez:
500 g mascarpone
500 g túró
200 ml habtejszín
1 cs habfixáló
100 g porcukor
5-6 evőkanál házi meggydzsem ( nem fontos házi, és lehet más dzsem is, csak legyen kicsit savanykásabb)
Az alaphoz egy 26cm-es tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát kivajazom. A kekszet tartós zacskóba rakom, amit egy konyharuhába hajtok. Megfogom a nyújtófát, majd minden dühömet kiadom és alaposan összetöröm a kekszet. Ha kész, aprítógépbe rakom, majd belerakom a kisebb kockákra vágott vajat és összemorzsolom őket. Amikor már egészen morzsás lett, akkor beleöntöm a formába és egy kanál segítségével lenyomkodom (ha nincs aprítógépünk, használjunk előre darált kekszet és azt morzsoljuk el a vajjal a kezünk segítségével). Ezután hűtőbe rakjuk, míg a krém elkészül.
A krémhez a mascarponet a túróval egy botmixer segítségével összepépesítem (ha nincs botmixer villával is egyneműsíthetjük). Ezután robotgép segítségével kicsit habosra keverjük (elég masszív a krém még ekkor, ezért elég egy-két percig keverni). Ezután az alaposan lehűtött habtejszínt a porcukorral a habfixálóval,az azon leírtak szerint kemény habbá verjük. Majd egy spatula vagy fakanál segítségével alaposan elkeverjük a túrós-mascarpones masszával. Ha kész, kivesszük a hűtőből a kekszes alapot és ráhalmozzuk a túrós krém felét. Erre kb 3-4 kanál meggydzsemet rakunk külön-külön helyekre, majd egy villa segítségével kicsit elkenjük márványosra. Ugyanezt megcsináljuk a másik réteggel,majd egy spatula segítségével a tetejét egyenesre simítjuk. Ezután egy éjszakára, de legalább 3 órára hűtőbe tesszük, utána egy kés segítségével a tortakarimáról körbe leválasztjuk a krémet, így a tortakarima könnyen eltávolítható.
Ha szeretnénk csokival díszíteni, akkor érdemes tányérra tenni úgy, hogy a sütőpapírt is óvatosan lehúzzuk az aljáról. A csokibevonathoz 5dkg étcsokit vízgőz felett olvasszunk fel kb 2-3dkg vajjal. Egészen picit hűlni hagyjuk, egy kis zacskóba kanalazzuk, aminek az egyik csücskét épphogy levágjuk egy kis lyukat hagyva, majd ezzel "írhatunk"a tortára. Jó időtöltést. (Nekem a fenti eredmény kicsit snassznak tűnt ezért feldobtam még pár szem meggyel, és még több csokimázzal)