Hobbi blogból lett szenvedély! Célom, hogy mindenki kedvet kapjon a házi készítésű finomságokhoz. Ahogy a receptek is mutatják legnagyobb szerelmem a sütés! cakeboszi@gmail.com
2013. június 23., vasárnap
Meggydzsemmel töltött kakaós piskóta tekercs
Érdekes, hogy mennyire egyszerű és nagyszerű egy sütemény, mégis méltatlanul mellőzöm. Talán azért,mert sok tojást igényel, az pedig ugyebár nem a legolcsóbb. Mindenesetre nagyon könnyen és gyorsan elkészül, ami az ilyen forróságban, mint ami az elmúlt pár napban tombol, nem hátrány.
A töltelékét egy hete főztem be. Rendkívül finom lett. Egyébként is a kedvencem a dzsem, abból pedig az epres és a meggyes. Ez pedig, talán azért, mert saját kezemmel készítettem, de egyszerűen mennyei. :)
Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
Béleljünk ki egy nagyobb téglalap alakú tepsit sütőpapírral és gyújtsuk be a sütőt 170-180 fokra, gázsütőn a középsőnél eggyel kisebb fokozatra.
Egy nagy keverőtálba válasszuk szét a tojások fehérjét és egy kisebbe mehet a sárgája. További két külön tálba kimérjük a lisztet meg a cukrot.
Verjük fel robotgép legmagasabb fokozatán a tojások fehérjét kemény habbá (ne sajnáljuk azt a néhány percet, bizony erre időt kell szánni). Ha szép kemény, még mindig magas fokozaton kb négy részletben adjuk hozzá a kimért cukrot. Minden kisebb adag után keverjük el alaposan a masszát. Ezután jöhet a tojás sárgája egyenként, amelyet szintén egyenként alaposan elkeverjük, majd alacsonyabb fokozaton,ahogyan a cukor, a legvégén úgy a liszt is mehet.
Ha szeretnénk feldobni a tekercsünket a massza 4\5-öd részét öntsük a sütöpapírra, a maradékba pedig alacsony fokozaton keverjünk el egy evőkanál kakaóport és tetszés szerint egy evőkanállal csurgassuk bele a kakaós masszát a világosba. Ha kész, tegyük a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük, világosbarnára sütjük.
Amikor kész egy nagyobb tálcát szitán keresztül megszórunk egy vékony réteg porcukorral. Arra borítjuk a téglalap alakú piskótát. Lehúzzuk óvatosan a sütőpapírt és hagyjuk kicsit kihűlni. Majd megkenjük lekvárral, teljesen mindegy milyennel, ami épp otthon van. Végül óvatosan feltekerjük. Nem baj ha imitt-amott megreped, az élvezeti értékéből nem veszít. Én úgy tartottam frissen, hogy letéptem egy jókora folpack darabot, majd szorosan ráraktam, azzal még picit meg is hengergettem, szorosabbra "húztam". Ilyen lett:
Nem hazudok, a két éves kisfiam egy délután alatt elpusztította a felét. Pedig eddig sehogy sem volt hajlandó lekvárt a szájába venni. Ez nagy öröm volt nekem. De, aki imádja a piskótatekercset, javaslom egyből dupla adagot készítsen. Súlyosan gyorsan fogy...:)
Jó étvágyat!