2013. április 22., hétfő

Tejszelet házilag


Tegnap óta készülök sütni. Szerettem volna valami gyors, olcsó receptet. Nővéremtől kaptam sokféle alapanyagot, barátnőmtől pedig egy szilikon sütőpapírt, amit el lehet mosni. Mindenképpen ki akartam próbálni. A Sparban le volt árazva a vödörnyi magyar tejföl, így egyet tudtam: valami tejfölös lesz. Nen akartam sokáig bíbelődni, sok dolgom volt ma, úgyhogy sokára, de szerencsére kilyukadtam a házi tejszelet receptjénél a NoSaltyn. Már csak néhány változtatás kellett, és sikerült egy olcsó,de annál finomabb változatot összehozni. A krémje már-már olyan ízű,mint a túró. Mivel nővérem kislánya nem ehet csokit, ezért leteszteltem, csoki bevonat nélkül is isteni (ráadásul kevésbé maszatol;D).Nos, lássuk:

Tésztához:

4 tojás
15 dkg finomliszt
Fél cs. sütőpor
3 ek. holland kakaópor
2 ek. olvasztott vaj
2 ek. víz
12 dkg cukor
Csipet só

Krémhez:
2 dl habtejszín
6 ek. porcukor
20 dkg tejföl
2 cs. habfixáló

Tetejére:
10 dkg étcsoki (a legolcsóbb is megteszi)
3 dkg vaj

Elsőnek gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (közepes fokozat).
Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat és a vizet. Tovább habosítjuk, majd belekeverjük a csipet sóval kemény habbá vert fehérjét. Ezután egy külön tálba mérjük a lisztet, a kakaóport és a sütőport és elkeverjük. Végül a lisztes részt csomómentesen a tojásos masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és mehet a sütőbe.kb tíz perc alatt készre sütjük (de tűvel, vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük).

Ha kész, kihűtjük és lapjában kettévágjuk. Ezután jöhet a töltelék. Az alaposan lehűtött habtejszínt a porcukorral habbá verjük, mikor már majdnem teljesen kemény, hozzáadjuk a tejfölt és a habfixálókat. Ezekkel egész keményre verjük a krémet, majd azonnal az alsó piskótára kenjük. Kb ugyanolyan vastagon elkenjük és mehet rá a felső piskóta. Tegyük hűtőbe.

Vízgőz fölött egy tálba törjük a csokit és a vajat. Összeolvasztjuk és mehet a süti tetejére. Egy vajazókéssel egyenletesen elkenjük, majd minimum két órára hűtőbe tesszük.


Ez után már csak szeletelni kell. Én úgy szoktam, hogy mindig annyit vágok, amennyit épp eszünk, mert a piskóta könnyen kiszárad. Ráadásul, ha nem esszük meg rögtön, akkor olvadni kezd, így érdemes hűtőben tartani mindig. Jó étvágyat!!!:)